Ontkalk instructie

Elke stoomgenerator moet regelmatig worden ontkalkt.

Als een stoomgenerator een “inspectie opening” aan de bovenkant van de generator heeft kunt u hier het ontkalk middel in gieten.
Heeft uw stoom generator geen opening aan de bovenzijde dan heeft u mogelijk een “ontkalk setje ” aangesloten op het overduk ventiel. In dat geval kunt u hier het ontkalk middel in de generator gieten.

Als er geen opening voor ontkalken is kunt u of een ontkalk aansluitsetje bij ons bestellen of u kunt het overdruk ventiel tijdelijk verwijderen en hier de vloeibare ontkalker toevoegen. (of de stoomuitgang op stoomgenerator tijdelijk los schroeven)

Ontkalken met ontkalkingsset aangesloten

Los het ontkalkingsmiddel op in heet water (+/- 100 ml) of gebruik een vloeibare ontkalker. Koppel een stukje slang en/of gebruik een trechter aan de tuit van de stoomgenerator.

  1. Open de rode handel van de ontkalk kraan.
  2. Giet het ontkalkingsmiddel in de stoomgenerator.
  3. Sluit de rode handel van de ontkalk kraan.
  4. Verwijder de slang.
  5. Start de stoomgenerator zoals normaal, de stoomgenerator zal nu verder vullen met water.
  6. Zodra u stoom ziet, kunt u de stoomgenerator van de stroom halen. Zet de stoomgenerator niet uit op het bedieningspaneel omdat hij dan weer zal legen op het riool.
  7. Laat het ontkalkingsmiddel nu minimaal 60 minuten in de stoomgenerator zijn werk doen. (Mag ook een nachtje laten staan)
  8. Zet de stroom weer op de stoomgenerator en druk op “On” of druk op “Pauze” (afhankelijk van model).
  9. Zet nu de stoomgenerator weer “Off” op het bedieningspaneel zodat de normale schoonspoel cyclus het ontkalkingsmiddel kan lozen. (u ziet nu een “–d” op het display (drainen)
  10. Als de generator leeg is moet u nog 2x de generator vol laten lopen met water en weer drainen zodat de boiler goed schoon is gespoeld. (dus stap 8 en 9 herhalen)
  11. Uw stoomgenerator is weer klaar voor normaal gebruik.

 

Water hardheid en gebruiksperiode tussen ontkalking.

Stoomgenerator Ontkalkings poeder (80 gr.) Heel hard water 8-20° dH Hard water 3-8° dH Zacht water 1-3° dH Heel zacht water 0.01-1° dH
3-9 kW 2 zakjes 35-70 uur 70-180 uur 180-400 uur 400+ uur

 

Controleer regelmatig na gebruik van een stoombad of de stoomgenerator nog goed leegloopt, zoniet dan onmiddelijk ontkalken.

 

Ontkalken met ontkalkingsopening

Los het ontkalkingsmiddel op in heet water (+/- 100 ml) of gebruik een vloeibare ontkalker.

  1. Open de opening boven op de stoomgenerator (Ontkalkopening).
  2. Giet het ontkalkingsmiddel in de stoomgenerator.
  3. Schroef de dop terug op de opening.
  4. Start de stoomgenerator zoals normaal, de stoomgenerator zal nu verder vullen met water.
  5. Zodra u stoom ziet, kunt u de stoomgenerator van de stroom halen. Zet de stoomgenerator niet uit op het bedieningspaneel omdat hij dan weer zal legen op het riool.
  6. Laat het ontkalkingsmiddel nu minimaal 60 minuten in de stoomgenerator zijn werk doen. (Mag ook een nachtje laten staan)
  7. Zet na 60 minuten of een nachtje de stroom weer op de stoomgenerator en druk op de “On” knop.
  8. Zet nu de stoomgenerator na 20 seconden weer “Off” op het bedieningspaneel zodat de normale schoonspoel cyclus het ontkalkingsmiddel kan lozen. (u ziet nu een “–d” op het display (drainen)
  9. Als de generator leeg is moet u nog 2x de generator vol laten lopen met water en weer drainen zodat de boiler goed schoon is gespoeld. (dus stap 7 en 8 herhalen)
  10. Uw stoomgenerator is weer klaar voor normaal gebruik.

 

Water hardheid en gebruiksperiode tussen ontkalking.

Controleer regelmatig na gebruik van een stoombad of de stoomgenerator nog goed leegloopt, zoniet dan onmiddelijk ontkalken.

 

 

Instructie downloaden

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *