Voor meer advies over het bouwen van uw stoomcabine kunt u ons altijd mailen of bellen.
Het nemen van een stoombad is een uitstekende manier van ontspannen. Al jaren wordt door professionele wellness centers het “Turkse stoombad” aangeboden. Ook vindt men tegenwoordig stoomcabines in de bouwmarkten voor thuisgebruik. Voor mensen die een standaard cabine niet mooi of praktisch vinden is zelfbouw een hele mooie oplossing.
Wat heeft u nodig? Eerst moet u bepalen wat u wilt
1. De grootte van de cabine (wilt u zitten en/of liggen?)
2. Gewenst materiaal (tegels, acryl, polycarbonaat, verf, etc.)
3. Frequentie van gebruik – Hele dagen (continu), elke dag, of 1 of 2 keer per week?
4. Wachttijd voor gebruik –Hoe lang duurt het voordat u de cabine kunt gebruiken?
Benodigde vermogen:
Als vuistregel heeft u ongeveer 1 kW per m³ nodig.
Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de gebruikte materialen. Een dikke natuursteen (bv. marmer) heeft veel meer vermogen nodig dan een acryl cabine.
Er worden tegenwoordig in de bouwmarkten constructie platen aangeboden waarop direct getegeld kan worden, deze hebben een isolerende werking en zijn dus zeer aan te raden voor gebruik in zelfbouw stoomcabines. (eventueel ook bij steamwell te bestellen)
Stroom voorziening:
Voor een 3 kW stoomgenerator heeft u één stroomgroep van 16 ampère nodig.
Voor elke stoomgenerator boven de 3 kW is een tweede stroom groep nodig. Daarom raden wij mensen aan om meteen naar de 7 kW stoomgenerator te kijken als de 3 kW te klein is. Alles tussen deze vermogens in is een beetje onzin omdat je toch al extra kosten moet maken voor de aanleg van een tweede groep. Deze tweede groep moet als zogenaamde kookgroep met een Perilex stekker worden aangesloten.
Voor stoomgeneratoren van meer vermogen dan 7 kW is een 380 volt krachtstroom aansluiting nodig. Bij veel oudere huizen is dit niet zo makkelijk te realiseren en vaak erg kostbaar. Informeer eerst bij uw elektricien om niet voor vervelende verrassingen te komen te staan.
Ventilatie:
Voor weinig gebruikte cabines is het mogelijk de cabine zonder afzuig installatie uit te voeren. Aanvoer van frisse lucht is ook alleen nodig als de cabine zeer frequent of langdurig wordt gebruikt.
Als wel afzuiging wordt geïnstalleerd is het heel belangrijk om rekening te houden met het feit dat de afzuiglucht zal condenseren in het afvoer kanaal en daar vocht problemen kan veroorzaken.
Meestal is het voldoende om de cabine na gebruik te openen en eventueel de wanden met een trekker droog te maken.
Een afzuig installatie in de ruimte (badkamer) is meestal al voldoende (zeker als deze is uitgerust met een hydro sensor). Tevens is er zo ook minder kans op condensatie dan als de afzuiging direct in de cabine zou zitten.
Steamwell raad aan om vloerverwarming in de cabine te plaatsen, deze zal helpen om na gebruik de ruimte droog te maken en zo muffe geurtjes en schimmel te voorkomen.
Wij kunnen ook timers leveren die na gebruikt de vloerverwarming of ventilatie kunnen regelen deze hebben ook als voordeel dat de stoomgenerator op een nul standby stroom verbruik kan schakelen.
Een andere optie voor ventilatie is omgekeerde ventilatie, dit is handig als de stoomruimte ook veel voor douchen word gebruikt. Bij omgekeerd ventileren blaas je tijdens het douchen en na een stoombad, verse lucht in de cabine, door de overdruk kan dan een afvoer kanaal met een terugslag klep de vochtige lucht afvoeren. Het afvoer kanaal moet dan passief zijn !! Als invoer kan een simpele buis ventilator worden gebruikt.
Eventueel kan je ook de hele badkamer in overdruk zetten en alleen een lucht afvoer met terugslag klep in de stoomruimte plaatsen. Maar dit werkt alleen als de overdruk alleen maar naar de stoomruimte kan.
Wij kunnen ook timers leveren die na gebruikt de vloerverwarming of ventilatie kunnen regelen deze hebben ook als voordeel dat de stoomgenator op een nul standby stroom verbruik kan schakelen.
Steamwell leverd ook exclusief door ons ontworpen ventilatie oplossingen op aanvraag.
Stoomdeur:
Stoomdeur moet goed sluitend zijn, ZEKER aan de bovenzijde van de deur. Anders verliest de stoomruimte te veel stoom en condenseerd de stoom in de aangrensende ruimte (gevolg schimmel). Eventueel kan de onderzijde van de deur een opening hebben. Deze opening zorgt wel voor een koude luchtstroom en is dus eigenlijk ook beter niet.
Geurstof:
Via een t-stuk in de stoomleiding kan geurstof in de stoom worden toegevoegd
De aan/uit sturing van het pompje gaat buiten de generator om. Is dus een aparte schakelaar voor nodig. Belangrijk is dat geurstof nooit terug mag kunnen lopen in de stoomgenerator. |
Goedenavond ik zal graag zelf in onze tuin een Turks stoomcabine willen maken met een inhoud van 13m3
Wat heb ik hier voor nodig opbouw van wanden en vloer incl deur kan ik zelf wel regelen maar hoe het met de stoom kachel werkt en waar in verder rekening mee moet houden zal ik nog wel advies voor kunnen gebruiken. Ik heb thuis al een 3×25 ampere aansluiting in de meerkats dus dat zal het probleem ook niet zijn lijkt mij. Zal u mij hierin kunnen helpen.